07.05 -2024 Foredrag; Hedensk og Kristen naturarv i nutidigt lys v/Thomas Lasse Edlev


 

 

FOREDRAGET 
Hedensk og Kristen naturarv i nutidigt lys
Med Thomas Lasse Edlev

Dato: 07 maj 2024  kl.19.00-21.00.
 Gratis
Sted: Heg. Sankt Georgs vej 1, 8260 Viby J - Tilmeldinginfo@heg.dk

Tilbage i historien har mennesket til alle tider opfattet naturen som hellig. Moder Jord giver sig til kende i søer, skove, bjerge og vinden. Shamanen samarbejder med naturånder og forfædre. Oldtidens mennesker opretholder frugtbarhed og livets cyklus ved årstidsritualer. Jesus vandrer i det fri og kalder sig en kilde, der vælder af vand til evig tid. Helligånden viser sig som tunger af ild og klæder sig i lyden af et kraftigt vindstød.

Den affejning af gamle trosforestillinger, som har fulgt i kølvandet på moderniteten, har betydet tab af respekt for naturen og givet afkald på ærefrygt for dens mangfoldighed. Samtidig er det et spørgsmål, om nøgtern rationalisme har så meget mening at byde på, at den kan træde i stedet for vores urgamle og iboende følelse af at være helligt forviklet med naturen.

Når kloden er på skæv kurs, kan det så hænge sammen med, at vi har forkastet vores spirituelle forhold til livet og givet hån om ærefrygten for naturen? De gamle trosbilleder og ritualer kan selvfølgelig virke bedagede, men de er et udtryk for fortidens kulturer, gammelt vidensniveau og de livsomstændigheder, de dengang skulle mestre. Derfor er det ikke mærkeligt, at de i dag kan forekomme os for naive og illusoriske til, at vi kan se os selv bygge et liv herpå. Men vil det være en muligt at katapultere en essens af de urgamle erkendelser ind i vores moderne tid - med fornyet livssyn og bæredygtigt handlerum som frugt? Vi vil søge et svar ved en sanketur gennem nordisk mytologi, keltisk kristendom, Jesu lære, krisen mystik, bioetik og teologiske fornyere.

www.edlev.info